Nog geen tv in topklasse, maar wel een wisselfunctionaris
20 augustus 2010
In de Pers
Menig KNVB-official zal dit weekeinde een zucht van verlichting slaken, nu de topklasse na jarenlange discussie ook daadwerkelijk van start gaat. Toch zijn de laatste plooien van die discussie nog niet gladgestreken. Geheel in stijl.
Vorige week leek het erop dat de clubs en RTL7 het eens waren geworden over wekelijkse tv-samenvattingen tussen 18 en 19 uur. Maar de afgelopen dagen meldde de ene na de andere club dat het toch wel gortig was om 72 meter reclamebord in te leveren (voor de sponsors van het tv-programma) zonder dat er een euro vergoeding tegenover staat. Bovendien bleek dat verenigingen niet langer eigen clubtv mogen maken rondom de wedstrijden. RTL neemt nu meer tijd om het programma voor te bereiden en heeft met de clubs goede hoop dat vanaf de tweede periode (30 oktober) begonnen kan worden met het wekelijks in beeld brengen van de topklasse.
De amateurs op het nieuwe hoogste niveau moeten het dus nog even zonder camera's stellen, maar maken vanaf de eerste speeldag wel kennis met een nieuw fenomeen. De wisselfunctionaris. Dat wordt iemand van de thuisspelende club als ondersteuning voor het arbitrale trio. Op aanwijzing van de scheidsrechter is die verantwoordelijk voor het aangeven van de wissels en de extra speeltijd door middel van een elektronisch wisselbord. De wisselfunctionaris neemt plaats tussen beide banken/dug-outs ter hoogte van de middenlijn en mag zich verder niet met de arbitrage bemoeien. Zij of hij is duidelijk geen vierde official.
De wedstrijden in de topklasse staan onder leiding van een arbitraal trio van de landelijke lijst. Dat komt tevens in actie in de hoofdklasse en eerste divisie beloften. De arbitrage in de topklasse maakt gebruik van piepvlaggen.
De KNVB heeft de volgende 21 scheidsrechters geselecteerd voor de topklasse:
C.A.N. Bax, H.H.B. van Beek, M. Bellinga, J.S. Boringa, W.H. Bronsvoort, A. Dijkstra, C.B. van Duin, B.J. Fikkert, P.C. van Gijzen, W.D. Jansen, Y. Kayis, A.L. van Ketterij, R. Luinge, W. O'Niel, E. van der Perk, R.A. van de Rest, M.A. Roeleveld, M. van der Roest, A. van Waveren, S.A.J. van Wijk en R. Wijma.
Naast de wisselfunctionaris doet ook de velddeskundige zijn entree in de topklasse. Om de dertig speeldagen zo goed mogelijk te laten verlopen en zo min mogelijk afgelastingen te hebben, is gekozen voor keuring per speelveld. Daartoe stelt de KNVB een onafhankelijke velddeskundige. Alleen hij of de scheidsrechter kan besluiten tot afgelasting. Dus niet meer de thuisspelende vereniging.
Nog een opvallende regeling. Of eigenlijk gezegd geen regeling. Met dertig wedstrijden wordt de topklasse in drie perioden van elk tien wedstrijden verdeeld. Die periodetitels hebben echter nul of generlei waarde. Aanvankelijk was het de bedoeling - zo heeft de amateurvergadering vorig jaar zelfs besloten - dat er met de periodetitel een bonus zou staan op deelname aan de KNVB-beker. Uiteindelijk is besloten dat alle topklassers zich plaatsen voor de betaalde beker. Dat gaat wel ten koste van de kampioenen in de hoofdklasse.
Hoofdsponsors

BW Advies B.V.