In mijn nostalgische jeugdjaren talloze keren langs de imposante bungalow met zwembad gefietst op weg naar het natuurlijke buitenzwembad De Braakman bij Willemje de Visser.
Altijd keek ik met bewondering naar dit stulpje beneden aan de dijk. Dit was allemaal van de gefortuneerde Bravenboer. Stiekem met vriendjes tussen de bosjes kijken of je een glimp kon opvangen van het zwembad was helaas niet mogelijk door de blaffende waakhond.
Op de oprit kon ik net een glimp opvangen van de licht hemelsblauwe sportcoupe Volvo P 1800.
Hierna fietste ik vlug naar ons rijtjeshuis in de bloemenbuurt waar moeders de aardappelen om 17.00 uur al klaar had staan. Vervolgens ging ik op mijn kamertje "Bravenboertje spelen" door hun huis na te bouwen met lego en te racen met mij speelgoed Volvootje van Dinky Toys.  

Ook herinner ik me nog ijskoude winters in de jaren 80 op de kreek. Onze plaatselijke ijsclub  Wel Gebogen Niet Gebroken organiseerde legendarische schaatswedstrijden. Het immense stemgeluid van Sjaak van der Lijke schalde over de voorste kreek "de winnaar krijgt 100 gulden beschikbaar gesteld door John Bravenboerrrr!!"  De naam van de ijsclub bleek later een metafoor voor zijn gezondheid.

Door mijn verknochtheid aan de HSV Hoek is John Bravenboer altijd op mijn netvlies gebleven. Als klein jongetje keek ik tegen hem op en deze afstand heb ik nimmer meer kunnen overbruggen. Iets met hiërarchie, aristocratie en mijn verlegenheid zijn hier debet aan. Hij was toch de grote, onbereikbare herenboer die alles voor het zeggen had op Denoek.

Met toewijding, kunde en passie heeft hij onze club op de nationale kaart gezet.

Vaak moest hij bij het Zeeuwse FC Hollywood orde op zaken stellen. Maar het beeld van de succesvolle, harde zakenman vertoonde scheurtjes als de HSV Hoek heel dicht bij zijn hart kwam. Na afloop van het zenuwslopende p/d duel tegen Nieuw- Lekkerland in Halsteren jaren terug zag ik traantjes in zijn ogen en zijn lippen waren kapotgebeten door de spanning.

Zijn charisma bleef onmiskenbaar aanwezig ondanks zijn toegenomen fysieke fragiliteit de laatste jaren.
Hij is een monument voor Hoek wat tot uitdrukking kwam in zijn verhuizing vanuit België terug naar het monumentale voormalige herenhuis van de dominee in de Langestraat. Hij kwam weer thuis.
Wij gaan zijn andere thuis vervolgens eren denk ik met de onthulling van sportpark John Bravenboer!

Loek Zeegers