Voor het gezicht van ons Tweede openbaren zich nu lege zaterdagen. Het lijkt voor hem zelfs een beetje op een vervroegd pensioen. De sanering van zijn grote liefde 'Hoekie 2' is de tweede grote amovering in zijn bestaan. Zijn geboortegrond en getogenheid in Boerengat zijn jaren geleden ook al van hem afgepakt. Maar Rits laat zich niet kennen. Er duiken alweer voorzichtige signalen op die schurken tegen het 'Heintje Davids effect. Strijd, passie, toewijding en volharding kenmerken zijn vrijwilligerswerk voor maar liefst zo'n dertig jaar bij het tweede. Altijd als tweede viool in de luwte van de explosieve aandacht voor ons keurkorps van het eerste. Altijd veel zelfstandig regelen en weerstanden overwinnen. Altijd weer op zoek naar een vlagger of trainer.

Altijd weer het gesprek aangaan voor bezielende samenwerking met het kader van het eerste. Enne…hallo het tweede van Denoek was niet zomaar een bij elkaar geraapt zooitje tweederangsamateurs met afgezakte kousen op een lager niveau. Jarenlang op het hoogste niveau acterend bij de reserve elftallen. Aantrekkelijke affiches tegen ASWH 2 en Kozakkenboys 2 stonden jaarlijks op de speelkalender. Standaadverenigingen uit de buurt konden dit niveau nimmer bereiken. Voor een beetje tegenstand werd er in de voorbereiding geoefend tegen eerste elftalen uit de buurt. Diezelfde elftallen waar Hoekenezen nu ineens voor gaan spelen!!.

Rits was er al bij toen zelfs voor het tweede een bus werd geregeld in plaats van in aparte Opel Kadets of Datsun Sunny's naar verre oorden in het Rivierengebied. Dat was wat hoor in die tijd een echte bus voor het tweede. Denk nou niet aan een hypermoderne luxe touringcar…maar was een  tweedehandsje van Cito uut Axel. Zo'n beetje afgetrapte bus met een enorme dieselwalm. De bus werd gehuurd uut Schoondijke en de vriendelijke chauffeur lag vaak meer onder zijn bus voor reparatie dan dat ie onbezorgd achter het stuur zat. Affijn…een krat bier paste er naadloos in.

Rits is zo'n uitstervend ras waar een vereniging altijd een beroep op kan doen en ook doet. Mocht er ooit nog eens ergens een nieuwe kantine gebouwd mogen worden dan is hij denk ik de eerste die klaar staat met plamuurmes en zaag.

Ik hou nu op met mijn gezaag en laat alle aandacht terecht weer gaan naar Rits van Hoekie 2.   

LOEK ZEEGERS