Volg HSV Hoek op social media:

Historie

Op maandag 16 januari 1950 werd tijdens een vergadering in het jeugdhuis “De Hoekse Sportvereniging” opgericht. De vereniging zou allerlei takken van sport omvatten, zoals atletiek, voetbal, wandelsport en korfbal, maar zo ver is het nooit gekomen. Al snel bleek dat er meer animo voor voetbal was en zo is het ook gebleven. Op een weiland bij Mauritsfort, met een bouwkeet als kleedkamer voor beide teams en scheidsrechter, kwam de HSV in het seizoen 50-51 uit in de tweede klasse afdeling. De HSV werd direct het eerste jaar van haar bestaan kampioen en vele kampioenschappen zouden nog volgen.

Jaren 60-70 

In het jaar 1966 werd verhuisd naar het huidige complex aan de Lovenpolderstraat. Het terrein bestond toen uit een trainingsveld en een hoofdveld met kleedaccommodatie.

De HSV Hoek was in deze jaren een kleine dorpsclub met een sterk groeiend ledenaantal door toename van voornamelijk jeugd. Deze explosieve groei werd veroorzaakt door de vele nieuwbouw in Hoek. Veel jonge gezinnen met opgroeiende kinderen kwamen in Hoek wonen. Hoek werd aantrekkelijk als woonplaats door met name chemiegigant DOW om de hoek en de voortschrijdende industrialisatie van de Kanaalzone. Naast jeugdleden nam ook het aantal vrijwilligers toe. Kortom, een vereniging met volop bloei.

Het bouwen van een kantine in 1973 was een logisch gevolg van deze ontwikkelingen. De opening hiervan vond plaats in 1974, daarna zijn er nog diverse verbouwingen geweest. Ook de aanleg van een derde veld werd noodzakelijk. In 1976 werd voor het eerst op dit maagdelijke veld gespeeld.

Door voldoende verse aanwas van talentvolle eigen kweek behaalde het eerste elftal kampioenschappen in de jaren 1971 en 1979.

Jaren 80

Door het kampioenschap in 1983 werd gepromoveerd naar de tweede klas, het toenmalige één-na-hoogste amateurniveau. Dit heuglijke feit was aanleiding om supportersvereniging “De Purperen Hei” op te richten.

Halverwege de jaren 80 vond er een ingrijpende beleidswijziging plaats waarvan de vruchten heden ten dage nog altijd worden geplukt. Op initiatief van de ondernemende zakenmensen John Bravenboer en Dirk de Bruijn werd de sponsoring van het eerste elftal geïntensiveerd. Spelers van buiten het dorp werden aangetrokken. In eerste instantie was de regio Zeeuws-Vlaanderen het gebied waar de spelers vandaan kwamen. Regionaal hoogspelende amateurclubs als VV Terneuzen en VV Sluiskil werden hofleverancier voor de HSV Hoek. De ambities van de steeds meer uitbreidende sponsorgroep werden groter. Een droom was om op het hoogste niveau van het zaterdagvoetbal uit te komen. Om dit te bereiken werd het wervingsgebied van potentiële spelers uitgebreid met de overkant (Zeeland), West-Brabant en België.

Op 29 april 1989 werd de ambitie waargemaakt door de beslissingswedstrijd in Bergen op Zoom (terrein DOSKO) tegen De Zwervers te winnen. Hierdoor kwamen we in het seizoen 1989-1990 voor het eerst uit op het hoogste amateurniveau van het roemrijke zaterdagvoetbal.

Jaren 90

Door de successen van het eerste elftal en de toenemende toeschouwersaantallen werden aanpassingen/uitbreidingen gedaan op onze accommodatie. In 1990 werd een tribune gebouwd en in1996 uitgebreid naar 500 zitplaatsen. Eveneens werd in deze periode een sponsorhome en jeugdhonk gerealiseerd.

Na degradatie werd in 1992 wederom het kampioenschap behaald. Sindsdien is de HSV Hoek een vaste waarde geworden op het hoogste amateurniveau. Hoogtepunt in onze historie was het kampioenschap in de eerste klas B (toen het hoogste niveau) op pinkstermaandag 27 mei 1996 tegen ASWH.

Millennium tot heden

Het behoud op het hoogste amateurniveau werd in deze periode succesvol gecontinueerd. In 2014 werd het kampioenschap in de hoofdklas behaald. Door veranderingen in het amateurvoetballandschap (lees introductie van de Topklasse en de Landelijke Divisie) wordt het continueren van de oorspronkelijke doelstelling wel moeilijker.

We sluiten dit stukje historie uiteraard af met het absolute sportieve hoogtepunt van onze vereniging: De memorabele bekerwedstrijd in de Kuip voor 21.000 toeschouwers tegen Feyenoord op 30 oktober 2013. Maar liefst veertig supportersbussen vertrokken vanuit de Lovenpolderstraat naar de roemruchte club aan de Maas.

Is je nieuwsgierigheid verder geprikkeld door deze samenvattende historie dan moet je zeker het boek HSV Hoek 65 jaar in woord en beeld lezen. Alles wordt uitgebreid uit de doeken gedaan door de journalisten Barry van der Hooft en Rudy Boogert.